Er bestaan verschillende snelheden van ethernet netwerk: 10Mbit, 100Mbit (FastEthernet), 1Gbit (Gigabit = 1000Mbit) en 10Gbit. Tegenwoordig wordt meestal Gigabit gebruikt. Het is belangrijk dat de kwaliteit van de kabel aangepast is aan de snelheid van uw netwerk.
De 2 belangrijkste soorten Ethernet kabels zijn UTP (Unshielded Twisted Pair) en STP (Shielded Twisted Pair). Beide bestaan uit 4 paar draadjes. Elk paar bestaat uit 2 in elkaar gevlochten draden.
STP heeft een extra metalen mantel rond de draden voor bijkomende afscherming. Dit soort kabel is echter niet aangeraden, aangezien de de afscherming van punt tot punt geaard moet zijn. Bijgevolg moeten alle connectoren ook afgeschermd zijn, alsook alle apparatuur (switch, patch-paneel, computer) moet voorzien zijn met contactpunten in de Ethernet connector voor de afscherming. STP-bekabeling is vooral aangewezen in industriële toepassingen, waar er storingen kunnen zijn van bijvoorbeeld zware machines met grote motoren.
Voor deze redenen is het eenvoudiger om UTP-bekabeling te gebruiken. Dit is ruimschoots voldoende in de meeste omgevingen. De gedraaide draadparen in deze kabel zijn ook storings-ongevoelig doordat de storing op beide draadjes inwerkt maar in tegengestelde richting. Hierdoor wordt de storing zo goed als volledig weggewerkt.
De 8 draden in de kabel zijn zo gekleurd dat elke paar duidelijk kan onderscheiden worden.
Tenslotte hebben Ethernet kabels verschillende categorieën. Voor Gigabit Ethernet is minstens categorie 5e kabel noodzakelijk, kortweg "Cat-5e UTP" genaamd. Categorie 6 of hoger mag ook. Deze kabels hebben een nog betere kwaliteit maar zijn iets dikker en stijver (door een kunststof afscherming tussen de paren) waardoor ze moeilijker te installeren zijn.
De connectoren aan de uiteinden van de UTP kabel zijn van het type RJ-45, een doorzichtige connector met 8 contactpunten.
Deze Ethernet kabels zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes. Ze kunnen ook op maat gemaakt worden in eender welke lengte. Dit is echter een minutieus werkje om de draadjes netjes en op de juiste manier in de connector te krijgen, die dan met een speciale tang wordt toegenepen zodat de vergulde plaatsjes van de connector met het koper in de draden contact maken.
Voor de volgorde van de draadjes in de connector bestaan verschillende standaarden. Meestal wordt T-568B gevolgd.
Opmerkingen
0 opmerkingen
U moet u aanmelden om een opmerking te plaatsen.